background-header
background-content

U bent hier

Tips voor ouders

Tip 1

Laat u niet misleiden door prijsvechters die schermen met lage uurprijzen. Het zou goed kunnen dat organisaties met een hoger uurtarief uiteindelijk min of meer gelijk of zelfs voordeliger voor u uitpakken! Dit hangt af van uw inkomen en van het aantal opvanguren dat door de betreffende kinderopvangorganisaties uiteindelijk bij ouders in rekening wordt gebracht. Bovendien berekenen sommige organisaties meerkosten voor bijvoorbeeld luiers en vervoer, waardoor u uiteindeljik veel duurder uit bent dan u in eerste instantie had gedacht.

Tip 2

Zoek uw belastingaangifte van het vorige jaar op en bekijk uw belastbaar inkomen. Als u hierbij de veranderingen van het huidige jaar meeneemt (bijvoorbeeld een salarisverhoging), kunt u bij benadering het belastbaar inkomen over dat jaar berekenen.

Tip 3

Net als bij de voorlopige teruggave voor hypotheekrente, controleert de Belastingdienst de hoogte van de bedragen niet vooraf. Als u achteraf niet voor verrassingen wilt komen te staan, is het raadzaam om de verwachte kosten voor kinderopvang zo reëel mogelijk in te vullen, en desnoods gedurende het jaar aan te passen.

Tip 4

Sommige ouders zijn bezorgd dat de kinderopvangtoeslag opgaat aan andere gezinsuitgaven, en dat de rekening van de kinderopvangorganisatie onbetaald blijft. Dit is te voorkomen door bijvoorbeeld een aparte bankrekening te openen. Of beter nog, laat de tegemoetkoming rechtstreeks overboeken naar 2Samen. Hoe u dat doet leest u bij Kinderopvangtoeslag aanvragen