background-header
background-content

U bent hier

Peuteropvang

Als uw kind tweeënhalf is, staat het te trappelen om de wereld te verkennen. Er is zoveel te zien en te ontdekken. In de peuteropvang (voorheen peuterspeelzaal) krijgt uw kind de kans om zijn of haar wereld te verruimen en nieuwe ervaringen op te doen. De ‘thuiswereld’ wordt aanzienlijk uitgebreid. Ook is het een goede voorbereiding op de basisschool. Uw kind leert spelenderwijs hoe het is om in een groep te functioneren en samen te spelen en te delen. 2Samen werkt in haar peuteropvang veel met thema’s waaraan verschillende activiteiten worden gekoppeld, zoals knutselen, voorlezen, liedjes en dansjes, waarmee we een brede ontwikkeling stimuleren. 

Voor extra stimulering van de ontwikkeling van kinderen werken wij bij een aantal peuterspeelzalen met een erkend voor- en vroegschools educatieprogramma (VVE), dat wordt gesubsidieerd door de gemeente. Klik hier voor meer informatie over VVE.

Kinderopvangtoeslag van het Rijk óf de Gemeente

Het is belangrijk dat álle kinderen al vroeg beginnen met leren en ontdekken; daarom maken alle ouders vanaf 1 januari 2018 aanspraak op een tegemoetkoming in de kosten voor peuteropvang (de vroegere 'peuterspeelzaal').

Kinderopvangtoeslag (KOT):

Gemeentelijke Peuter Toeslag (GPT):

  • Voor ouders die géén recht hebben op kinderopvangtoeslag, betaalt de gemeente Den Haag mee aan 240 uur peuteropvang per jaar. Dat komt neer op 6 uur (2 x 3 uur) peuteropvang (peuterspeelzaal) per week gedurende 40 weken per jaar. Hiervoor hebben wij een inkomstenverklaring (voorheen IB 60-verklaring) van u nodig, aan de hand waarvan wij uw inkomensafhankelijke bijdrage kunnen vaststellen; deze inkomensverklaring kunt u downloaden via Mijn Belastingdienst. U moet ook een verklaring afleggen dat u geen recht hebt op Kinderopvangtoeslag. LET OP: deze regeling is alleen voor peuters van 2,5 tot 4 jaar!
  • Kinderen met (een risico op) een taal- of ontwikkelachterstand, hebben extra baat bij een voorschoolse voorziening. Deze groep kinderen mogen daarom jaarlijks extra gebruik maken van een voorziening met VVE-kwaliteit (Voor- en Vroegschoolse Educatie). Krijgt uw kind een VVE-indicatie via het Centrum Jeugd & Gezin (CJG), dan betaalt de gemeente mee aan in totaal 480 uur peuteropvang per jaar in een peuteropvang met VVE-kwaliteit. Dat komt neer op 12 uur (4 x 3 uur) peuteropvang (peuterspeelzaal) per week gedurende 40 weken per jaar. Met een VVE-indicatie, kunt u zich voor de VVE-peuteropvang bij ons inschrijven.
    LET OP: deze regeling is alleen voor peuters van 2,5 tot 4 jaar!
  • Hebt u een Ooievaarspas? Dan betaalt u geen eigen bijdrage bij afname van 240 uur peuteropvang (peuterspeelzaal) per jaar. Ook hier geldt dat deze regeling alleen voor peuters van 2,5 tot 4 jaar is!
    LET OP: in veel gevallen moet u toch kinderopvangtoeslag aanvragen! Meer hierover leest u in de bijlage onderaan deze pagina. 

De gemeente Westland gaat anders met de nieuwe regelgeving om; deze gemeente subsidieert een aantal peuterspeelzalen, waaronder die van 2Samen. Deze peuterspeelzalen bieden vervolgens gesubsidieerde plekken (al dan niet VVE) aan ouders zonder recht op kinderopvangtoeslag. In de tarieflijst onderaan deze pagina (Tarieven peuteropvang (Westland)) leest u hier meer over.

In de tarieflijst onderaan deze pagina, leest u wat peuteropvang bij 2Samen in uw situatie kost.

Groepsgrootte en openingstijden

Bij peuteropvang bestaat een groep uit maximaal 16 peuters van 2,5 tot 4 jaar. 

2Samen heeft meerdere locaties voor peuteropvang (peuterspeelzalen), verspreid over Den Haag en het Westland. De meeste peuteropvanglocaties zijn geopend van van 8.45 tot 11.45 uur. Openingstijden variëren per kindercentrum. Kijk voor specifieke tijden bij het kindercentrum van uw keuze. De peuteropvang is gesloten tijdens feestdagen, schoolvakanties en sluitingsdagen van school. 

Peuters die geplaatst zijn bij een VVE-peuteropvang komen vier dagdelen en zijn minstens 2,5 jaar oud, dat zijn voorwaarden van de gemeente. Bij de reguliere locaties voor peuteropvang kunnen één of meerdere dagdelen worden afgenomen. Echter adviseren wij een minimale afname van twee dagdelen per week. Dit is beter voor het hechtingsproces, waardoor kinderen ook eerder wennen.

Kinderopvang in uw buurt/wijk

Zoek peuteropvang (peuterspeelzaal) in Den Haag, Naaldwijk en Monster bij u in de buurt.